Sta je Jabber

12.11.2009 13:54

TEKST U CELOSTI PREUZET SA :    jabber.elitesecurity.org/  HVALA IM STO SU TO LEPO OBRADILI.

 

 

  •    Jabber je instant messaging (IM) sistem. Možete ga shvatiti kao nešto slično email-u, ali sa mogućnošću da vidite ko je od vaših kontakata trenutno na vezi i da razmenjujete poruke sa njima u realnom vremenu. Lista kontakata (adresar) se čuva na serveru, pa Jabber možete lako koristiti sa više različitih uređaja (računara, mobilnih telefona, PDA uređaja), i to čak istovremeno. Svakog korisnika na Internetu jedinstveno identifikuje adresa koja se naziva Jabber ID, ili JID, koja izgleda isto kao adresa elektronske pošte (korisnik@domen.org), ali nemojte se zbuniti, Jabber i e-mail su dve različite stvari.

Jabber je nalik na ICQ, AIM, MSN Messenger ili Yahoo! Pager, ali ipak krucijalno različit od svih ovih servisa. Svaki od ovih servisa služi istoj svrsi, međutim oni ne sarađuju međusobno, pa tako, na primer, korisnik MSN Messengera ne može da komunicira sa ICQ korisnikom bez registrovanja na ICQ mrežu (što uglavnom zahteva i instalaciju i korišcenje još jednog programa), i obratno. Jabber je uspešan pokušaj da se u ovom haosu komercijalnih i zatvorenih rešenja napravi neki standard. Na žalost, obzirom da nijedan od velikih igrača na ovom polju ne želi da otvori specifikacije svog IM protokola, bilo je potrebno da se napravi još jedan, ali ovaj put otvoren i slobodan sistem. Iznećemo redom važne razlike izmedu Jabbera i drugih IM sistema.

Svakako najvažnija razlika je u tome što je Jabber slobodan. Ovo za početak znači da je potpuno besplatan. Sloboda takođe znači da nema reklama, ni sakupljanja podataka o vama dok ga koristite. Jabber je potpuno slobodan od adware-a i spyware-a. Nijedna firma ga ne kontroliše u komercijalnom smislu, a protokol je oslobođen patenta. Štaviše, XMPP (protokol koji cini srž Jabber tehnologije) je početkom 2004-te ozvaničen od strane IETF kao standard za razmenu prisustva i kratkih poruka preko Interneta (rfc3920, rfc3921, rfc3922 i rfc3923).

Druga važna razlika je da je Jabber ekstenzibilan — XMPP protokol je XML-baziran, tako da ga svako može proširiti za potrebe svoje aplikacije. Tu već postoje razni dodaci, kao što su transporti koji povezuju Jabber sa drugim IM sistemima, RSS agregatori, chat botovi — nove mogućnosti se pojavljuju iz dana u dan.

Jabber je open source — većina softvera (klijenti, serveri, biblioteke) je objavljena pod nekom od OSI licenca.

Jabber je decentralizovan — svako može da podigne svoj server, što omogucava firmama da jednostavno naprave svoje interno IM rešenje, bez posezanja za skupim komercijalnim rešenjima, a opet bez gubljenja komunikacije sa spoljnim svetom. Takođe, ovo omogućava online zajednicama i neprofitnim organizacijama da imaju IM sistem po svojoj meri, a da pritom komuniciraju i sa ostatkom sveta. U Jabber svetu, sindikacija IM servera je normalna stvar, pa tako, na primer, korisnik pera@elitesecurity.org može najnormalnije da komunicira sa korisnikom mika@devprotalk.com (i, uopšte, sa korisnicima bilo kog Jabber servera na svetu), kao i da se uključi na razgovor više korisika na bilo kom drugom serveru.

Jabber je siguran — većina klijenata i servera podržava TLS ili SSL enkripciju podataka, a dosta klijenata podržava i PGP/GPG da bi se dodatno zaštitila komunikacija između krajnjih korisnika.

Jabber je cool — ako volite da čačkate oko novih tehnologija, posebno Interneta, možete pisati svoje dodatke, koristeći C, C++, .NET, Python, Perl, PHP, ili u čemu god već volite da hakerišete, i igrati se do mile volje. Sve je slobodno, sve je dokumentovano, javno dostupno.

Iza razvoja Jabber tehnologije stoji Jabber fondacija, čiju web prezentaciju možete posetiti na adresi www.jabber.org. Ako vas interesuje da saznate više o tome kako radi i kako se koristi Jabber i njegovi servisi, predlažemo da pročitate Jabber User Guide.


elitesecurity.org Jabber server

Elitesecurity ekipa održava prvi javni Jabber server u Srbiji. Server je deo projekta Jabber Srbija, sa ciljem da se napravi otvorena javna IM mreža na ovim prostorima. Adresa servera je elitesecurity.org. Od servisa za povezivanje sa drugim IM sistemima (tzv. transporti), server podržava ICQ, AIM, MSN i Yahoo! pager, što znači da preko njega, pored Jabbera, možete koristiti i ove sisteme. Takođe, server se nalazi u Beogradu, tako da ga možete koristi iz „@lite“ režima većine provajdera.

Treba reći i da je server javni, i otvoren za sve. Nije potrebno da imate nalog na elitesecurity forumu da bi ga koristili. Registracija naloga je slobodna za sve, i vrši se preko vašeg Jabber klijenta.

Sva pitanja i predloge možete izneti preko Elitesecurity Jabber foruma. Za hitne slučajeve možete preko Jabber-a ili e-maila kontaktirati random-a, caboom-a ili Gojka Vujovića.


Klijenti

I za kraj, naš izbor klijenata koje možete koristiti za Jabberisanje:

Psi (uputstvo!) — jednostavan, stabilan, interfejs podseća na ICQ, radi pod Windowsom, Linuxom/Unixom i MacOS X-om.

JAJC (uputstvo!) — Odličan Windows klijent (Ruski ;o)), interfejs nalik na ICQ.

Pandion (uputstvo!) — Dobar Windows klijent izrazito lepog i čistog dizajna, lagan za početnike (interfejs pomalo nalik na MSN Messenger).

Tkabber — Jabber klijent za Linux, FreeBSD, NetBSD, Solaris, MacOS X i Windows. U pitanju je svakako jedan od najmoćnijih Jabber klijenata. Čest izbor Jabber administratora i power-usera.

Gajim — Jabber klijent za GNOME. Aktivan razvoj, dosta naprednih mogućnosti. Postoji i Windows verzija.

Coccinella — Klijent za Windows, Mac OS X i Unix/Linux. Podržava whiteboarding, pogodan za on-line kolaboraciju.

Exodus — Kvalitetan Windows klijent sa puno naprednih mogućnosti.

CJC — Console Jabber Client, za Unix terminale, pisan u Pythonu, interfejs nalik na IRC klijente (epic, irssi).

IMCom — Još jedan klijent za Unix terminale, pisan u Pythonu, interfejs nalik na mICQ.

Pored ovih, možete koristiti i tzv. „multi-protokol“ klijente koji direktno podržavaju više IM servisa:

Pidgin — Fantastičan multi-protokol IM program za Linux i Windows, podržava mnoge sisteme, uključujući i Jabber.

Kopete — Multi-protokol IM aplikacija, deo KDE okruženja.

Miranda — Odličan besplatan multi-protokol IM program za Windows.

Trillian Pro — Komercijalni multi-protokol IM klijent za Windows.

Kompletniju listu klijenata možete naći ovde.

Happy Jabbering!

—————

Назад


Контакт

Dragan

Novi Sad , Srbija