uputstva kako da...

OVDE  MOZETE NACI UPUTSTVA KAKO DA KORISTITE TWITTER,I STA JE TO TWITTER,FACEBOOK.KAKO DA URADITE JOS MNOGO DRUGIH STVARI.AKO VAS NESTO INTERESUJE PITAJTE PROBACEMO DA NADJEMO I TO PODELIMO SA VAMA.


KAKO DA KONVERTUJETE PDF U WORD DOKUMENT 

U pitanju je besplatan i jednostavan konverter koji će prebaciti vaš PDF fajl u Word dokument bez gubitka formatiranja teksta iz originalnog dokumenta. Takođe konvertuje i slike koje se nalaze u PDF fajlu. Ovaj program je specijalno napravljen za konvertovanje PDF fajlova u Word 2007 (.docx) i Word 2003 (.doc) formate. Takođe možete da konvertuje šifrom zaštićene i enkriptovane PDF fajlove.

Izgled programa je veoma jednostavan, i sve što morate da uradite jeste da odaberete PDF fajl za konverzovanje, izaberete gde želite da se snimi završi dokument i kliknete na dugme "Convert". Originalni izgled, konekst teksta, slike, veze i linkove će ostati u word dokumentu baš onako kako se oni pojavljuju u originalnom PDF fajlu. Program takođe nudi i mogućnost konvertovanja više fajlova od jednom. I pored svega ovoga, imate mogućnost konvertovanja samo jedne, ili više određenih stranica iz PDF fajla. Dakle, ne morate konvertovati ceo PDF fajl ukoliko vam treba sam određena stranica.PDF to Word screenshot 2

Program se takođe integriše i u opcije na meniju kada kliknete desnim tasterom miša na vaš PDF dokument. Znači, imate mogućnost konvertovanja i bez pokretanja programa.

 

Program je trenutno u BETA fazi, ali i pored toga radi besprekorno. Program će na početku da konvertuje samo prve tri stranice dokumenta dok se ne registrujete. Možete se registrovati i dobiti BESPLATAN kod ovde, i on će vam biti poslat na vašu adresu e-pošte koju navedete prilikom registracije.

Preuzmite PDF to Word Converter

TEKST JE PREUZET SA www.anypdftools.com/support/get-keycode.html   HVALA

 

 

 


 KAKO DA KORISTITE SOFTVER KOJI  IMATE NA SVOM RACUNARU I KOD DRUGIH RACUNARA ?

Sistem za poneti, molim

Koliko puta ste se našli u situaciji da sednete za neki računar, i shvatite da na njemu ne postoji ništa od softvera koji svakodnevno koristite? 
IZVOR : www6.b92.net/tehnopolis/softver.php?nav_id=405710
Dušan Kovačević

Ukoliko ste se pronašli u prethodnoj najavi, ne treba da očajavate, postoji jednostavno, efikasno i potpuno besplatno rešenje za ovakve probleme. Na web lokaciji PortableApps.commožete pronaći ogroman broj besplatnih aplikacija koje u svakom trenutku možete imati uz sebe i koristiti na svakom računaru za koji sednete. 

Nakon gotovo 12 meseci razvoja, ekipa programera konačno je osmislila i ponudila jedinstvenu platformu za ove besplatne aplikacije. U zavisnosti od toga koliko želite da se "udubite u materiju", možete preuzeti jedno od predefinisanih rešenja, u vidu Light ili Standard verzija, ili se možete odlučiti da sami sastavite svoju kompilaciju ponuđenih aplikacija. Kompletna platforma je zasnovana na Open Sourceu, a upotreba je jednostavna, jer se sve aplikacije startuju iz jedinstvenog Start-Up menija smeštenog u SysTrayu. 

Aplikacije su podeljene u nekoliko kategorija – one namenjene internetu (Mozzila paket, Google Chrome, aplikacije za četovanje), poslovnom okruženju (OpenOffice), multimediji (VLC, VirtualDub, Audacuty), obradi grafike (GIMP, Inkscape, Blender), veliki broj utilitija (7-Zip, InfraRecorder), kompletna Java platforma, ali i ClamWin antivirus. Naravno, spisak aplikacija je znatno veći, pa je svakako najbolje da sami proverite koje su sve mogućnosti dostupne. Razvojni tim je razmišljao i o zabavi, pa možete pronaći i veći broj igara – što onih jednostavnijih, poput Sudokua, Texas Hold’em pokera i derivata Wormsa, pa do ozbiljnijeg RTS naslova u vidu Warzone 2100. 

Za korisnike kojima je bezbednost podataka na prvom mestu, važno je napomenuti da ni jedna od aplikacija ne koristi hard disk lokalnog računara za smeštanje podataka, pa nećete ostaviti ni traga o svom prisustvu ukoliko to ne želite. 

Sem klasičnih fleš diskova, moguće je koristiti i bilo koji drugi prenosivi medij koji se prijavljuje kao USB Mass Storage Device u Windows operativnom sistemu – muzički plejer, prenosivi hard disk, većina modernih mobilnih telefona (pod uslovom da imate USB kabl), pa čak i fotoaparat. A u zavisnosti od toga šta vam treba, funkcionalan sistem moguće je sastaviti i na medijima veoma malog kapaciteta – 256MB je više nego dovoljno za osnovnu verziju, bez OpenOffice paketa, ali sa AbiWord aplikacijom za obradu teksta. 

Vašu instalaciju možete dati bilo kome, jednostavnim kopiranjem foldera, a i deinstalacija programa je jednako jednostavna – obrišite folder sa aplikacijom koja vam više nije potrebna. Brzina startovanja aplikacija je direktno proporcionalna brzini medija koji koristite – stariji fleš diskovi se mogu zagušiti prilikom pokretanja većih paketa, ali čekanje ni u tom slučaju neće trajati predugo. 

Savet je da ukoliko imate zaturen stari fleš drajv manjeg kapaciteta, obavezno probate, može se pokazati korisnim.

 

 


KAKO DA POSALJETE CEO DIREKTORIJUM KAO HTML

IZVOR : www.baguje.com/2009/10/kako-da-posaljete-direktorijum-kao.html

 Da li ste ikada pokušali da pošaljete ceo direktorijum/folder kao attachment na nečiju adresu e-pošte ali niste mogli zato što većina programa i web mejlova kao što su gmail, yahoo, hotmail itd dozvoljavaju slanje samo jednog fajla ponaosob. I morate priznati da je zaista mukotrpno slati recimo 20-ak slika ovakvim postupkom, jednu po jednu.

 

Sada ću vam objasniti kako je ovo moguće uspeti uz veoma malo poznavanje računara i njegovih mogućnosti. Takođe pretpostavljam da većina vas zna za ovu mogućnost, ali pošto sam primio zahtev za objašnjenje ovog problema , želim da ga i napišem na ovom blogu kao uputstvo.

 

Dakle, ukratko, pišem o tome kako da zapakujete/zipujete direktorijum u jedan fajl, i kasnije ga dodate kao attachment u recimo gmailu, i pošaljete osobi kojoj želite.

Ono što nam je potrebno je već objašnjeno na ovom blogu, a to je program 7-zip, ili bilo koju drugi program koji ima mogućnost pakovanja direktorijuma (winrar, winzip itd.).

Sa pretpostavkom da ste sledeli moje uputstvo za instalaciju i upotrebu 7-zip programa, idemo da pronađeno direktorijum sa slikama ili dokumentima koji želite da pošaljete.

Kako bi ga zapakovali, jednostavno desnim tasterom miša kliknite na direktorijum, odaberite opciju 7-zip –> Add to “ime direktorijuma”.zip. To bi trebalo da izgleda kao na slici ispod.

7-zip

Ovim ste napravili arhivu direktorijuma koji ste odabrali, u mom primeru sa slike je to direktorijum “Documets”, i ta arhiva se sada vidi kao jedan zaseban fajl pod imenom Documets.zip. Kako bi proverili da li su unutra svi dokumenti/slike koje ste želeli da zapakujete, jednostavno duplim klikom možete da uđete u arhivu tj. fajl i pogledate njegov sadržaj.

Sada vam ostaje samo da kada budete birali attachment na vašem mejlu, odaberete ovaj fajl. Osoba koja prima dokument će sigurno moći da ga otvori jer je .zip univerzalni format za arhiviranje i svaki računar može da ga otvori. 

Ono što je takođe odlično kod ovog malog programčića za arhiviranje jeste to da ukoliko imate podešen Outlook Express ili Mozilla Thunderbird program za primanje i slanje pošte na vašem računaru, umesto opcije Add to ***.zip, jednostavno odaberite opciju “Compress to ***.zip and email” i on će automatski napraviti arhivu direktorijuma i ponuditi vam je za slanje kao attachment. Kasnije, sve što treba da uradite jeste da unesete adresu e-pošte osobe kome želite poslati zapakovanu arhivu vašeg direktorijuma i kliknuti na dugme za slanje kako bi poslali poštu.

 


Sa kojim programom da otvorim ovaj fajl ?

 IZVOR : www.baguje.com/2009/04/sa-kojim-programom-da-otvorim-ovaj-fajl.html

Eh kad se samo setim svih tih nepoznatih tipova fajlova i ekstenzija, i koliko sam se samo namučio da pronađem program sa kojim mogu da ih otvorim.

Ubedjen sam da se i vama dešavalo isto to. Preuzeli ste neki fajl i ne možete nikako da ga otvorite, fajl ima prepoznatljivu ikonicu image da nešto ne valja, i muči vas pitanje "Sa čim ovo da otvorim ?".

Objasniću vam kako da najlakše i najbrže saznate uz pomoć kog programa ćete otvoriti bilo koji tip fajla. Ceo postupak u nekoliko koraka izgleda ovako:

1. Učitate sajt https://www.openwith.org/ i u gornjem levom delu stranice u pretragu unesete ekstenziju željenog fajla i kliknite dugme "Search". Primer na slici ispod je za fajl ekstenzije .dwg.

image

2. Kao što vidite na slici iznad, dobio sam rešenje ! U pitanju je program Free DWG Viewer" uz pomoć koga ću moći da pogledam i odštampam taj fajl. Tip zadatog fajla spada u kategoriju "Slike" koja trenutno ima 554 ekstenzija u bazi podataka. Kako bi preuzeo program koji su mi ponudili, jednostavno kliknem ispod na link u drugom redu "Download Now"

 

Sledeći primer je za .nfo fajlove koje ste verovatno videli kada ste preuzeli neki program ili film sa Interneta. Dakle, unesete "nfo" u pretragu i dobijete sledeće rešenje.

image

 

Odlična stvar kod ovog sajta je mogućnost instalacije njihovog programa na vaš računar. Program, kada je instaliran, integriše se u meni na desnom kliku, i nudi vam opciju provere ekstenzije fajla na njihovom sajtu. Program "OpenWith" preuzimate sa adresehttps://www.openwith.org/static/OpenWith.org_Installer.exe.

image

Sada samo kliknete desnim klikom vašeg miša na željeni fajl i izaberete prvu opciju "How do i Open This?" i pojaviće vam se prozorčić sa rešenjima poput ovog na slici ispod.

image

U primeru je u pitanju ekstenzija .ppt, tj. prezentacija PowerPoint i ponudjena su vam rešenja tj. programi uz pomoć kojih možete da ih otvorite i pogledate. Klikom na dugme "Download" počinje preuzimanje programa i kada je preuzet i instaliran vaša nepoznata, a prepoznatljiva ikonica da nešto ne valja, dobija novi izgled image .


IZVOR : znanje.infostud.com/saveti-i-uputstva/

Popusti na cene putovanja, smeštaja, omladinske kartice i slično... 

BALKAN FLEXIPASS

Balkan Flexipass karta omogućava putovanje železnicama Srbije, Rumunije, Makedonije, Grčke i Turske, u trajanju od pet, deset ili petnaest dana.
Pošto dani putovanja ne moraju biti povezani, rok važenja BFP karte je mesec dana. Starijima od 26 godina karte se izdaju za 1. ili 2. razred vozova a mladima od 12 do 26 godina, isključivo za 2. razred. Posebni popusti daju se deci od 4 do 12 godina i starijima od 60 godina.
Datum putovanja sami upisujete u kartu a kada putovanje počinje nakon 19.00 časova, upisuje se sutrašnji datum.
Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ZTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853


CITY STAR

Za najviše 5 odraslih putnika i jedno dete (dvoje dece od 4 do 12 godina se računaju kao jedan odrasli putnik) koji iz Srbije putuju do Austrije (preko Mađarske ili Hrvatske i Slovenije) ili Slovenije (preko Hrvatske), City Star obezbeđuje popuste po sledećem principu: Prvi putnik plaća punu cenu povratne vozne karte a svi ostali putnici 50% tog iznosa. Popust za decu je 75%.
City Star karta važi mesec dana ali vožnja u odlasku se mora završiti do 10.00 časova u ponedeljak koji sledi posle prvog dana roka važnosti karte. Putovanje u povratku može otpočeti najranije od 3 časa ujutru u subotu koja sledi iza prvog dana roka važnosti karte. 
Ovo pravilo se ne primenjuje kada je dan početka putovanja subota ili nedelja.
Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ZTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853


EASY TRAVEL CARD (ETC)

Sa Easy Travel Card studenti imaju popust na putničke linije prevoznika u autobuskom, železničkom i avionskom saobraćaju koji su u sistemu ETC, kao i na stotinak ostalih popusta u Srbiji.

EURO DOMINO

Euro Domino omogućava putovanje železnicama određene evropske zemlje (ili Maroka, Alžira, Turske ili Tunisa) u periodu od tri do osam dana s tim što dani putovanja ne moraju biti vezani, a rok važenja karte je mesec dana.


EURO < 26

EURO<26 je kartica koja vam obezbeđuje oko 200.000 popusta i beneficija iz oblasti kulture, prevoza, putovanja, usluga itd. ukoliko potpadate po kategoriju < 26 godina (tj.imate manje od 26 godina života)

FERIJALNI SAVEZ

Članstvo u Ferijalnom savezu obezbeđuje vam popuste u velikom broju hostela u SCG i inostranstvu, popuste na prevoz železnicom i autobusom, na ulaze u muzeje, galerije, pozorišta...
Za više informacija o Ferijalnom Savezu kliknite na 
www.ferijalci.org.yu.


INTERNATIONAL STUDENT IDENTITY CARD (ISIC) I INTERNATIONAL TEACHER IDENTITY CARD (ITIC)

ISIC i ITIC su međunarodno priznate kartice kojima potvđujete da ste student, odnosno natavnik-profesor i stičete prava na popuste u preko 100 zemalja sveta. ISIC priznaje čak i UNESCO.
Radi se o hiljadama različitih popusta na cene smeštaja, prevoza, ulaza u muzeje, galerije, bioskope, na sportske utakmice i slično.


INTER RAIL

Inter Rail karta omogućava putovanje u trajanju od mesec dana, železnicama 29 evropskih zemalja, Maroka i brodovima pomorskih kompanija HML i AE, koje prevoze putnike iz Ankone i Brindizija u Italiji, do Krfa, Igumenike i Patrasa u Grčkoj.


LEGITIMACIJA JŽ ZA MLADE DO 26 GODINA

Legitimacija za mlade do 26 godina omogućava dobijanje 30% popusta na cenu karte za prvi i drugi razred putničkih, brzih i ekspresnih vozova koji saobraćaju prugama u Srbiji.
Legitimacija se može kupiti na svih šalterima železničkih stanica.


NOVINARI


Novinari koji su članovi : Saveza novinara Srbije ili Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS),Nezavisnog Društva novinara Vojvodine(NDN VOJVODINE) i/ili Udruženja sportskih novinara Srbije, uživaju povlasticu od 50%. Povlastica se koristi na osnovu legitimacija za povlašćenu vožnju: Saveza novinara Srbije, Nezavisnog udruženja novinara Srbije, odnosno Vojvodine i Udruženja sportskih novinara Srbije.


POPUSTI ZA GRUPNA PUTOVANJA

Grupi od najmanje 6 odraslih lica (dva deteta se računaju kao jedan odrasli putnik), sve evropske železnice odobravaju povlastice na cenu vozne karte. Visina povlastice zavisi od toga da li se radi o putovanju u jednom smeru ili povratnoj karti i svaka železnica sama određuje visinu ovog popusta, za svoju teritoriju.
Popusti se kreću od 20 do 50%.
Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ZTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853


PRETPLATNA KARTA ZA MLADE

Mladima do 26 godina starosti, Yu Rail karte omogućuju neograničeni broj putovanja svim vozovima i na ŽTP-a "Beograd", u toku mesec dana.
Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ZTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853


RAIL PLUS

Legitimacija Rail Plus obezbeđuje 25% popusta na vozne karte za neograničen broj međunarodnih putovanja, u periodu od jedne godine. Cena Rail Plus legitimacije posebno je povoljna za mlađe od 26 godina.
Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica ili se obratite Direkciji za putnički saobraćaj ZTP-a "Beograd", na telefone: 011/3616-962; 011/3616-775; 011/3616-853


SPARPREIS


Sparpreis je karta za vožnju nemačkim železnicama. Važi dva meseca i izdaje se pojedinačno ili za grupu do pet odraslih i jednog deteta, koji putuju u istom razredu. Dva deteta od 4 do 12 godina mogu se računati kao jedna odrasla osoba. U povratku, putovanje otpočeti najranije od subote u 23h posle prvog roka važenja. Kada je prvi dan važenja karte subota ili nedelja ona važi od tog dana i za putovanje u povratku. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica.WIEN SPECIAL

Wien special je povratna karta drugog razreda između Beograda i Beča, za pojedinačne putnike. Rok važnosti karte je dva meseca. Detaljnije informacije potražite na šalterima železničkih stanica. 


 

KAKO KORISTITI GOOGLE Wave - 10 saveta

Google Wave, zvanično predstavljen kao lični alat za druženje i saradnju ("personal communication and collaboration tool"), a prvi put najavljen 27. maja prošle godine, platforma je koja ujedinjuje mailove, instant poruke (chat), vikije i društvene mreže. 

Jovana Milićević

 

Iako je veliko interesovanje za Wave postojalo i pre nego što je postao dostupan, u poslednje vreme zainteresovanost javnosti za ovaj servis primetno je opala. Neki ovu situaciju tumače činjenicom da je priča o novom servisu, Buzz, potisnula Wave u drugi plan, ali postoje i objašnjenja koja prvobitnu pomamu za Waveom tumače time da je u početku do pozivnica za otvaranje naloga bilo znatno teže doći. Podsetimo da je u prvo vreme bilo čak i slučaja prodaje "pozivnica" za Wave na eBayu. 

Nakon što je postao šire dostupan, jaljaju se i pritužbe i zamerke korisnika. Najviše pritužbi definitivno se odnose brzinu, odnosno tromost. Pored toga, Google Waveu zamera se komplikovanost, te da nije lak za korišćenje, naročito onima koji nisu napredniji kompjuterski korisnici. 

Imajući, verovatno, na umu ove zamerke, Google je na zvaničnom Wave blogu pre par dana objavio tekst na temu kako uspešnije i brže koristiti Wave, odnosno deset saveta za Waving.

1. Dupli klik

Ukoliko želite da editujete ili odgovorite na bilo koji deo wavea dovoljno je da samo dva puta kliknete na njega. 

Možda ne brže, ali svakako jednostavnije od klika na "reply" ili "edit" opciju.

2. Shift + Enter

Za novi odgovor ili da biste potvrdili svoj unos dovoljno je poslužiti se ovom prečicom pomoću tastature. 

Upravo zbog tromosti ove platforme, pomenuta opcija donosi osetno ubrzanje.

3. Space

Da biste se lakše kretali kroz nepročitane poruke jednostavno koristite taster "Space". 

U ovom slučaju, ni trik koji Google preporučuje ne donosi željenu brzinu u radu, jer je i ovako kretanje kroz poruke prilično sporo.

4. Profil

Da bi wave bio pregledniji, naročito vašim prijateljima, sredite svoj profil i stavite svoju "Profile" sliku. 

Da biste to uradili potrebno je da kliknete na svoje ime u "Contacts" panelu.

5. Linkujte drugi wave

Ovo možete učiniti jednostavnim prevlačenjem željenog wavea iz "Search" panela dok editujete aktuelni. 

Na ovaj način možete jednostavno, i relativno brzo, možete uvezati svoje waveove.

6. Javni wave

Ukoliko želite da šira javnost bude upoznata sa onim što pišete dodajte public@a.gwave vašim kontaktima i započnite sa waveom.

Sam proces waveovanja nije ništa drugačiji od onoga kada to radite sa odabranim osobama sa vaše kontakt liste.

7. Pratite wave

Kliknite na "Follow" ukoliko želite da pratite neki wave i on će se pojaviti u vašem inboxu. 

Za radnju suprotnu ovoj, kliknite na na "Unfollow".

8. Dodajte rezultate pretrage

Koristite "G+" dodatak koji se nalazi u toolbaru, i u vaš wave ubacite link, sliku ili neki drugi rezultat pretrage, do kojeg ste došli preko, logično, Googlea.

9. Filtriranje

Da biste filtrirali svoje waveove, slično kao i mailove na Gmailu, kliknite na "+" pored "Searches" u navigacionom panelu. 

Baš kao i kod gmaila, radi bolje preglednosti možete koristiti različite boje.

10. Višestruki wave

Držeći taster "Ctrl" kliknite na wave iz "Search" panela, da biste otvorili waveove jedan pored drugog. 

Na ovaj način u istom prozoru možete imati više waveova.

Ako još uvek nemate svoj wave nalog, možete ga zatražiti ovde . A ukoliko vam još uvek nije najjasnije šta je Wave i kako ga koristiti, pogledajte šta dr Wave kaže o ovom servisu.

IZVOR : www.b92.net/tehnopolis/internet.php?nav_id=414831


Контакт

Dragan

Novi Sad , Srbija


 

Kako da baterija NA LAP TOPU duže traje?

Izvor: PC Press

Redovno defragmentirajte disk, jer što brže on radi, manje će trošiti struje. Naravno, nemojte to činiti kada notebook nije spojen na struju. Ako vaš laptop poseduje odgovarajuće opcije, zatamnite ekran, usporite procesor, smanjite hlađenje na nivo koji vam i dalje pruža komforan rad. 

Isključite programe koji rade u pozadini: svi oni opterećuju procesor i samim tim troše deo struje iz baterije. Ako vam nije potrebna, isključite bežičnu mrežu, pa čak i miša i druge USB uređaje. 

Dodajte RAM: to će omogućiti da računar uradi više posla za manje vreme, a smanjiće i potrebu za virtuelnom memorijom koja zahteva aktiviranje hard diska. Što manje koristite DVD drajv – on troši više struje od hard diska. Program Alcohol 120% omogućava vam da napravite virtuelne drajvove sa, recimo, omiljenim igrama i da ih pokrećete s hard diska. 

Koristite mod Hibernate umesto Standby. Iako će pokretanje sistema biti sporije, trenutno stanje će biti zapamćeno, a baterija manje potrošena. 

Očistite otvore za ventilaciju jer notebook računari bolje rade kada im je hladno. Preporučujemo vam i da ga bar jednom u pola godine odnesete u ovlašćeni servis da ga otvore i temeljno očiste. 

Ako vam sve navedeno ne pomaže u dovoljnoj meri, razmislite o nabavci dodatne ili snažnije baterije za vaš računar. A nije na odmet i kupovina sasvim novog modela koji troši manje struje.


 ADRESA NA KOJOJ MOZETE NACI PUNO BESPLATNIH UPUTSTAVA I DRUGIH BESPLATNIH STVARI. U 31 KATEGORIJI POSTOJI 27.679 ARTKALA .POGLEDAJTE MOZE BITI ZANIMLJIVO.

www.article-bank.com/index.php

 


KAKO NAPRAVITI VIDEO TUTORIJAL

VIDEO TUTORIJAL

IZVOR : www.exdizajn.com Trebate besplatan program pomoću kojeg ćete vrlo jednostavno moći snimiti vaš rad na računalu. Jing project je odličan izbor!Bez obzira radi li se o običnom “hvatanju” sadržaja ekrana ili o snimanju video zapisa program Jing project će vas oduševit.Trebate nekome...

—————


 KAKO DA OSNUJETE NEVLADINU ORGANIZACIJU ?

Imate ideje o tome kako da promenite zajednicu u kojoj živite? Delite viziju i entuzijazam sa grupom vršnjaka? Onda je prava prilika da osnujete vašu nevladinu organizaciju i krenete u ostvarenje svojih zamisli! 

Svim ljudima koji žive na teritoriji Republike Srbije Ustavom su zagarantovana brojna prava, a jedno od njih je i pravo građana na udruživanje u organizacije. 

Organizacije se osnivaju kako bi obavljale aktivnosti koje će zadovoljiti neku javnu potrebu ili potrebu zajednice, ili zajednički interes članova, ali ne privatne interese kao što je profit. Organizacija podrazumeva tim ljudi vođenih istom vizijom, misijom i ciljevima. Timskim radom članova i članica neke organizacije postiže se mnogo više rezultata u rešavanja nekog problema nego što se postiže pojedinačnim angažmanom. 

Pojedinci i neformalne grupe mladih svakako imaju brojne mogućnosti da potraže finansijsku pomoć za realizaciju svojih ideja. Međutim, institucije koje raspodeljuju finansijska sredstva (donatori, fondacije, ministarstva) imaju više poverenja da novac doniraju pravnom licu – zvanično registrovanoj organizaciji. Time što je zvanično registrovana, organizacija svedoči o tome da je zadovoljila izvesne pravne zahteve neophodne za saradnju sa donatorima. 

OSTATAK TEKSTA I UPUTSTVA NACICETE NA LOKACIJI : www.mingl.org/netakcija/kako_osnovati_nvo.php ODAKLE JE PREUZET I POCETAK OVOG TEKSTA HVALA.