Kako napraviti Blog

20.05.2010 15:59

 

Kako napraviti Blog

 

IZVOR    zarada07nanetu.blogspot.com 

Faze:

  • Koncept
  • Registravija
  • Postavljanje
  • Ažuriranje
  • Promocija
 
Na početku je bitno da proverite kod sebe koliko ste sposobni za da napravite blog. Bitno je da imate dovoljno stručnosti da o određenoj temi pišete, koliko toliko.
 
Zatim je bitno da želite da izložite drugima to znanje. Proverite kod sebe da li ste osoba kojoj nije problem da kaže šta misli i šta zna. Postoje osobe koje misle da je glupo druge učiti, da treba znaje dati samo osobama koje to plate.
 
Kod bloga je interes nekako indirektan. Čitalac sazna nešto korisno za sebe, stekne nekakvo mišljenje o blogeru, autoru, i na osnovu toga se sa njim upozna. Bloger svojim blogom predstavi sebe. Čitalac može steći utisak da je autor bloga stručan i angažovati ga za profesionalni angažman. Na primer, ja ciljam da će neko od vas čitajući ovo pomisliti: "Isplati mi se da angažujem autora ovog bloga da mi napravi web prezentaciju, nije skupo i stičem utisak da je stručan za ovu oblast. Ako započnem sam da pravim sebi sajt, posao mi neće biti efikasan."
 
Drugi interes bi bio da postavite nekome reklamni baner na stranici sa strane (u sidebar-u) i to naplatite.
 
U prvoj fazi izrade bloga treba da osmislite bar prvi članak, koji treba da bude jedna celina za sebe. Naslov, tekst, fotografija ili video primer. Taj članak treba da bude koristan čitaocima. Čitalac mora steći utisak da ga sadržaj zanima i po mogućnosti da pročita još koji članak, možda da izlista sve postove.
 
Posle osmišljavanja koncepta, sledeća faza je registracija. Blog možete da postavite na već postojeći vaš sajt, na registrovan domen, registrovan hosting. Softver možete skinuti sa sajtova drupal,wordpress (besplatno) ili od firmi koje prave blog softver i naplaćuju. Ja sam oprobao dve navedene firme i preopručujem ih, a nemam iskustvo sa firmama koje su nudile da naplate program. Prednost specijalnog softwera za vas je što bi bio prilagođen vašim željama. Ako imate unosan posao angažujete programera da vam postavi blog.
 
Ako želite da postavite blog, a nemate sajt, možete postaviti besplatno na blogger. com , ili wordpress.com (ako imaze sajt onda na wordpress.org).
 
Postoji i niz sajtova koji nude besplatan prostor za blog ali pazite, vi nećete videti da su oni postavili reklamu na vašem blogu. Možda postave na primer neki pornić pored vašeg ozbiljnog teksta. Sa blogerom i wordpressom nećete imati taj problem.
 
Samo pisanje članaka je jako jednostavno, imate box za tekst, ikinica za ubacivanje slike se klikne, program vas navodi sam da pronađete sliku u svom kompjuteru i aplouduje je. Na kraju kliknete dugme za publish post i post je postavljen. Videćete da je sve posle registracije jednostavno. Interfejs je sličan kao u programu WinWord.
 
Ako naredni dan hoćete da ažurirate blog koji je na bloggeru, uđete na blogger.com u login formularu upišete username i password, kad se ulogujete idete na new post. Kod wordpressa na adresnoj liniji ukucate adresu svog bloga, kad uđete na stranu čekirate dole u uglilogin link. Tu ukucate username admin i vaš password. Prilikom registracije dobićete ove podatke.
 
Promocija: Nije dovoljno da postavite blog, morate ga u početku ponuditi što većem broju ljudi na čitanje, bar priateljima, kolegama. Možete postaviti reklamu na drugim sajtovima sa linkom ka vašem novom blogu. Vrlo efikasan način je da uplatite kod Googla adwords paket.

—————

Назад